Oplever du også pres på selvværd og præstationsangst, når du skal holde tale, præsentere en ide for kollegerne eller til jobsamtale?

Selvværd under pres kender langt de fleste. Undersøgelser tyder på, at 98% af alle mennesker kender følelsen af ikke at være nok.

Det kan der helt enkelt og på ganske få minutter gøres noget ved.

Siden Amy J. Cuddy som ganske ung bemærkede, at mennesker indtager forskellige kropsstillinger, positurer, afhængigt af deres stemning har hun forsket i menneskelig adfærd.

Det har ført til teknikken Power Posing, som du kan se i min video.

Power Posing, hvorfor det?

Ideen bag Power Posing er, at din hjerne frigiver forskellige hormoner alt efter, hvordan din krops positur er.

Måske kender du som nævnt de klassiske positurer før et afgørende møde. Kroppen let foroverbøjet, måske armene lukkede omkring maven og hvis den ene hånd føres bag nakken, er vi næsten forberedt på at ‘miste hovedet’.  Alle disse signaler opfanger din hjerne og frigiver tilsvarende en række hormoner.

Cortisol begrænser dig

Angsthormonet Cortisol udskilles, når du tror du er presset. (Det samme sker, når du er stresset i din hverdag). Cortisol har den uheldige egenskab, at det begrænser din hjernes neuroner i at kommunikere med hinanden.

Ved normalt afbalanceret Cortisol niveau kan op mod 20.000 hjerneceller danne forbindelse med hinanden. Ved højt Cortisol niveau kan ca. 150 få kontakt. Med den viden er det måske lettere at forstå, ‘klappen der går ned’ ved eksamensbordet eller når nogen overfuser dig.

Testosteron styrker dig

Modsat når du indtager en oprejst, rank positur. Da vil din hjerne opleve det som ‘her er trygt, jeg kan slappe af nu’ og frigive kontrolhormonet Testosteron. Det øger dit selvværd på forunderlig vis og naturligvis giver det dine hjerneceller mulighed for at danne nye forbindelser.

Ved at fastholde den valgte positur i blot 2 minutter, hvor du f.eks. holder armene over hovedet som om du har vundet guldmedaljen, øges dit Testosteron indhold med 25% og mængden af Cortisol reduceres med 20%. Hvad det kan gøre for din hjernes evne til at hjælpe dig, skal du unde dig selv.

Ja, det virker

Amy Cuddy’s ide har været udfordret af andre forskere. Blandt andet af en af de assistenter, der deltog i de oprindelige studier. Om der vil vise sig ny videnskabelig dokumentation for effekten er stadig et åbent spørgsmål, som bølger mellem forskerne.

Uomtvisteligt er det, at de, jeg har foreslået teknikken, oplever en markant øget og for andre tydeligt synlig virkning.

Du kan finde nogle af de mere end 40 positurer, der indtil nu er afdækket som øger selvværd og følelsen af veltilpas hos bl.a. James Clear

Hvad du mere kan gøre selv for at øge dit selvværd og booste din følelse af veltilpashed, kan du se mere om her.