Stress er sundt!
I de rette mængder og i korte perioder. Stressreaktioner er indbygget i dig for at sikre din overlevelse.
I en fjern fortid var det nødvendigt at kunne reagere akut og instinktivt ved at kæmpe, flygte eller fryse fast i situationen. Alene for at sikre overlevelse.
Adrenalinen hjælper – i første omgang
Under kampen skal musklerne præstere deres bedste og udnytte den adrenalin, som binyrerne sender ud i musklerne øjeblikkeligt.
Flugten kræver, at du kan løbe fra angriberen. Derfor er du også her pumpet med bland andet adrenalin, som skal øge dine muligheder for at overleve.
Frys blev oprindeligt fulgt af en koldsved, der skulle få “sabeltigeren” til at tro, du var død og i forrådnelse, pga. den dårlige lugt og derfor lade dig ligge.
Tiden er løbet fra de gamle forsvarsmekanismer
Vores nuværende virkelighed er en ganske anden end den, vi er konstrueret til.
Her er det ‘mentale sabeltigre’, der fremkalder overlevelsesstrategierne. Deadlines, forventninger til image og ønsket om at leve op til glansbilledet.
Binyrernes produktion af adrenalin lagres stadig i musklerne og arbejdes nu først væk i fitnesscentret eller på løbeturen – alt for længe efter den ofte langvarige påvirkning. Eller måske bearbejdes musklerne slet ikke trods hormonpåvirkningen – ofte med smerter i muskler og led til følge.
Stress er sundt,
når du kan give slip på den igen.
Kroppen er konstrueret til at være i stresssituationer af og til – Ikke hele tiden…..
Problemet opstår, når du vælger at overhøre signalerne. Den mentale udtrætning, hukommelsen der svigter af og til, irritationen over selv små episoder, der egentligt er ligegyldige og den efterfølgende ærgrelse over din adfærd. Alt sammen fordi, du ikke tillader dig at passe på dig selv. Og så bliver stress usundt!
En gang stress altid stress, eller?
I mit arbejde med stressramte, har mange hidtil fået besked på at undgå situationer, som kan frembringe stresssignaler. Ofte med den uønskede bivirkning, at de afskærer sig fra at turde leve frit og nyde livet. Nogle af min klienter har tidligere ligefrem fået besked på at de ville have bedst af at være stille og i det store hele undgå situationer, der måske kunne udfordre dem igen.
Det afskærer dem i virkeligheden fra at stå ved sig selv, nyde livet med alt det indebærer og være dem, de nu engang er…
Mange har fået det indtryk, at har de først haft stress en gang, er de næsten sikre på at få det igen.
Når du står ved dig selv, er du fri for bekymringer om stress
Heldigvis er der mange, som arbejder med at fjerne årsagen til at stressen kan slå til igen.
Ofte får ét enkelt område ansvaret: Arbejde, parforhold, økonomi, projekter, forventninger og aftaler i fritiden.
Når det kommer til stykket, er virkeligheden hos de mennesker, jeg har hjulpet af med stresssymptomerne, at det er summen af udfordringer, der ender med at skabe følelsen af fastlåsthed, uoverskuelighed og utilstrækkelighed. Følelsen af ikke at slå til: “for lige meget hvad jeg gør, er det bare ikke nok”.
Omgivelsernes mangel på reel forståelse kan styrke følelsen af utilstrækkelighed: “Du som er så ihærdig og dygtig til dine opgaver” er kendetegnende for, at det netop er mennesker, der påtager sig mere, end de har godt af, der rammes af stress.
Skru ned for forventningerne
Når det går op for den stressramte, at det reelt drejer sig om at stå ved sig selv og sætte grænser for, hvad man vil acceptere, kommer selv-accepten på plads.
Når accepten af dig, som du allerede er, er intakt, tør du vurdere nøgternt og ægte på det, du får tilbudt at engagere dig i. Og dine valg bliver uundgåeligt tydelige, klare og respektfulde overfor dig selv og dermed også overfor de omgivelser, som du måske tidligere har vænnet til, at du altid siger ja.
Forventninger spiller en stor rolle. Du har gennem livet indstuderet og trænet en bestemt rolle, som viser omverden, hvem du er. Uanset om den rolle på sigt tjener dig godt eller ej.
I en stadig mere krævende dagligdag kan det derfor være svært at gøre op med den gamle rolle og tillade sig selv at foretage de nødvendige forandringer.
Måske skal scenen skiftes ud, eller du skal vælge et andet rollehæfte
Et sceneskift kan være nødvendigt, for at undgå de samme mentale faldgruber som før. Desværre er personen ikke altid fri af de gamle mønstre og tankesæt, hvorfor symptomerne efter nogen tid opstår igen.
Du har allerede de kvalifikationer, der er nødvendige – ellers var du næppe valgt til opgaven, jobbet, parforholdet osv.
Det eneste varige værktøj er at erkende, at du allerede er nok, som du er. Netop til den forandring er hypnose et virkeligt effektivt middel. Adfærd og tankemønstre styres af de tillærte og veltrænede rutiner, du har lært virkede – uden hensyn til holdbarheden i strategien – og her kan hypnose tilpasse de overbevisninger, der tillader dig at være selvsikker, tryg og fri til at være dig selv.
Lad mig Kontakte dig, hvis du vil vide mere om hvad hypnose kan gøre for dig
Ejlif Larsen
Related posts
Mød Ejlif
Frihed – Mod – Selvsikkerhed Mit ønske er at hjælpe dig til at være den bedste, mest selvsikre, modige og frie udgave af dig selv! Uanset hvilken ballast, du hidtil har haft med dig. Min interesse for mennesker har givet mig en stor erfaring i at vurdere, om vi lever vores fulde potentiale eller vi måske gemmer os for os selv – og iklæder den proces forskellige forklaringer. Coaching, hypnose og indsigt i menneskers adfærd er en stærk blanding, der kan gøre mange af de vanskelige ting i livet meget mere enkle. Jeg bruger egne erfaringer og mange års arbejde med mennesker til at hjælpe dig videre, lettere. Jeg hjælper dig til en varig og positiv forandring så personlige eller faglige mål opnås langt enklere. Jeg anvender coaching og supplerer med hypnose eller hypnotiske teknikker for at forstærke de motiverende og konstruktive redskaber, der sikrer den forvandling, du ønsker. Min uddannelse til hypnoseterapeut er fra Hypnosehuset Danmark, der 2 gange er kåret som Verdens bedste instruktører indenfor 5-PATH hypnoseterapi. Min mangeårige erfaring fra motivations- og mentaltræning bruger jeg sammen en solid ballast af viden om menneskers tankesæt og effektive tankemønstre til at skabe varige forandringer.
Kategorier
- Alkohol (1)
- Angst (7)
- Behandlinger (11)
- Business (1)
- Depression (2)
- Ensomhed (3)
- Grupper (3)
- Hjerneskade (5)
- Hypnoseterapi (22)
- Ikke kategoriseret (1)
- Inspiration (36)
- Mere om hypnose (5)
- Motivation (5)
- Narcissisme (26)
- Overgangsalder (2)
- Overgangsalder (1)
- Rygestop (2)
- Selvværd (17)
- Sen-hjerneskade (2)
- Stress (14)
- Sukkertrang (1)
- Tips og tricks (21)
- Torsdagstanker (13)
- Træning (3)
- Workshop (2)
Tilmeld nyhedsbrev
* Du vil modtage besked når der er nye indlæg eller opdateringer til dine interesser!
Social Media